Шкідлива косметика: як уберегти шкіру

У наші дні все більше людей замислюється про сумнівну нешкідливість косметики та засобів особистої гігієни. Важко повірити, що всі ці страшні за назвою компоненти у складі крему, лосьйону чи шампуню винятково корисні чи хоча б нешкідливі. Воно і зрозуміло – хіміків серед рядових покупців обмаль, а виробники не втомлюються активно користуватися цим.

Адже небезпека. справді, існує. Розглянемо шкідливий вплив на шкіру та організм у цілому деяких речовин, що входять до складу багатьох кремів, лосьйонів, дезодорантів.

• Альфа-оксикислота (прибирає дрібні зморшки, розгладжує шкіру) – знебарвлює шкіру, викликає печіння, здуття, бульбашки, висипання, свербіж.
• Діетаноламін, триетаноламін (входить до складу лосьйонів та кремів) – вступають у реакцію з нітратими їжі, в результаті виходять нітрозаміни – концерогени, що призводять до раку мозку та крові.
• Ароматизатори (присутні практично скрізь) – алергени.
• Bentonite (Природний мінерал, що входить до складу масок) – гострі краї часток можуть залишати дрібні порізи на шкірі. Утворюють газонепроникну плівку, яка утримує продукти життєдіяльності, токсини та вуглекислий газ. Перекривається доступ кисню. Шкіра сушиться.
• Гліцерин (Glycerin) – покращує проникну здатність лосьйонів та кремів. Зволожує шкіру лише за вологості вище 65%, інакше сушить клітини шкіри, витягаючи їх вологу.
• Колаген – виробники стверджують, що він розгладжує зморшки, відновлює пружність шкіри. І так воно і є, але спочатку. Незабаром стан шкіри різко погіршиться, т.к. у ній накопичується чужорідний білок. Великі молекули не можуть проникнути під шкіру, вони закупорюють пори.
• Паробени – нафтопродукти. Використовуються як консерванти, оскільки не мають запаху, не дратують шкіру та дешеві. Дані речовини руйнують ензими, вбиваючи живі клітини. Фахівці стверджують, що накопичення даних речовин в організмі може призвести до розладу гормональної рівноваги та збільшення ризику раку молочної залози.

Цей список можна продовжувати дуже довго, і єдиний спосіб мінімізувати шкоду вашій шкірі та здоров’ю – знати шкідливі речовини в обличчя та уникати косметики, що їх містить.